Az onlinebeauty.hu cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. 
Menü

Így lesz tartós a sminked

Így lesz tartós a sminked

A smink tartósítása örök kérdés: nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy mitől lesz tartós a smink? És ennek kapcsán feltűnt, hogy amikor a smink tartósításáról beszélnek, nagyon sokan egy utólagos dologra gondolnak. Mégpedig a sminkfixáló spray használatára, amit a teljes elkészítése után kell permetezni az arcra. Megmondom őszintén, én ennek mindennapos használatát egyáltalán nem ajánlom. Van azonban jó néhány trükköm arra, hogy hogyan tudod tartósabbá tenni a sminkedet. Ezeket gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben. 

1./ Használj primer rétegeket! 

Teljesen mindegy, hogy a sminkelés melyik részéről beszélünk: legyen szó az arc, a szem vagy a száj sminkeléséséről, mindegyik esetben nagyon fontos, hogy használj primert az adott felületen! Az arcon általános, mattító sminkalapot érdemes használni, ezek segítenek abban is, hogy a bőr zsírossága minél később fényesedjen át az alapozáson. Ezen felül képesek feltölteni az apróbb mimikai ráncokat, és egy nagyon szép, egyenletes bőrfelszínt biztosítanak, ezáltal az alapozó sokkal szebben terül el a bőrön. Azonban nem csak a látvány lesz primerrel sokkal szebb: a sminked is tartósabb lesz, ha alá dolgozol az alapozónak. Nem véletlenül fejlesztették ki ezeket a termékeket.

A szem primerét se hagyd ki: ez segít ugyanis abban, hogy a szemsmink megfelelően megtapadjon a szemhéjadon, és sokáig fent is maradjon. Ezen felül élénkebbé, pigmentáltabbá is teszi a színeket, ennek köszönhetően a szemhéjárnyalódból nem csak tartósság de szín tekintetében is ki tudod hozni a maximumot. 

Az ajkak primere a szájkontúr ceruza. Azonban nem csak a kontúrvonalon használjuk a ceruzát, hanem az egész száj felületén érdemes átszaladni vele. Ez adja meg a rúzs alapját, tartósabbá teszi a színt, és abban is segít, hogy a helyén maradjon az ajakrúzs és ne fusson ki a száj körüli redőkbe. 

2./ Ne spórolj a púderrel! 

Az arc sminkjének tartósságához nagyban hozzájárul még a púderezés is. A púderezésnek ugyanis, azon felül hogy az alapozó és a korrektor rögzítése a fő célja, egyik feladata az arc mattítása, és ezáltal a smink tartósítása. Ha tudod, hogy gyorsabban zsírosodik a bőröd, nyugodtan tehetsz fel extra réteg púdert már előre: persze ezt sem kell túlzásba vinni, de simán vihetsz fel a transzparens változatból például dupla mennyiséget a tartósabb végeredmény érdekében. 

Amikor napközben azt érzed, hogy kezd fényes lenni az arcod, elegendő ha előveszed a púdert és az ecsetet, és átszaladsz vele az arcodon. Ugyanolyan lesz ettől a sminked, mintha akkor készült volna el: néhány órát pluszban így tudsz hosszabbítani arcsminked tartósságán. 

3./ Megmentőid: a sminkes ecsetek

A tartós smink készítéséhez elengedhetetlen, hogy ne az ujjaiddal, hanem ecsettel vidd fel a festéket! Igen, tudom, hogy nagyon sokan szeretnek az ujjaikkal sminkelni, de megmondom őszintén, én ezzel egyáltalán nem értek egyet. Egyrészt ez higiénia szempontból is aggályos, másrészt pedig a tartósság tekintetében is. 

A sminkes ecsetekkel sokkal vékonyabb rétegben viszed fel ugyanis a festéket, és sokkal egységesebben tudod eloszlatni is. Ennek köszönhetően a sminkelt bőrfelületen nem tud összecsúszni a festék, ezáltal sokkal tartósabb lesz a smink is. Az arc primerén kívül a sminkelés során éppen ezért érdemes minden fázishoz ecsetet használni. 

4./ Tanuld meg a helyes technikákat! 

Azzal is sokat tehetsz sminked tartósságáért, ha elsajátítod a helyes technikákat. Nem mindegy ugyanis az sem, hogy melyik kozmetikumot hogyan viszed fel a bőrödre, hova teszed le a sminkes ecsetet, és hogyan, milyen mozdulatokkal kezded el eloszlatni a festéket a bőrödön. Sokkal többet jelentenek ezek az apró mozzanatok mint gondolnád: a tartósság szempontjából is. 

5./ ...és egy extra tipp

A szemed sminkjét meg tudod úgy csinálni reggel, hogy napközben ne kelljen hozzányúlnod. Az ajkaid sminkjét egy könnyed újra-rúzsozással tudod felfrissíteni, néhány egyszerű mozdulattal. Az arc sminkjénél pedig, amikor azt látod hogy kezd fényesedni, az extra púder réteg előtt fogj egy papírzsepit, és apró, nyomkodós mozdulatokkal először itasd fel a nedvességet a bőrödről, utána menj rá az extra adag réteg púderrel! Így még tartósabb lesz a végeredmény. 

Keresés