Az onlinebeauty.hu cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. 

Így válassz sminkoktatást hétköznapi nőként

Így válassz sminkoktatást hétköznapi nőként

Az elmúlt években megsokszorozódott a hétköznapi nőknek szóló sminkoktatások száma. Sajnos szakmabeliként jómagam is látom, hogy nagyon nehéz a választás: éppen ezért összegyűjtöttem néhány szempontot, ami segíthet Neked is a választásban. 

A cikk célja a segítségnyújtás. 

1./ Ismerd meg közelebbről az oktatót! 

Sminkesként azt tanácsolom: mindenképpen tájékozódj azzal kapcsolatban, hogy az oktatást szervező oktató mióta dolgozik a sminkes szakmában. Nagyon sokan az oklevél megszerzése után egyből elkezdenek oktatni, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek számottevő tapasztalattal. Ez sajnos a minőségi oktatás rovására mehet: a kevesebb tapasztalat miatt jóval kevesebb tudást fog tudni átadni az oktatás során egy kezdő sminkes. 

Érdemes megnézned az oktató munkáit is (ha elérhetőek). Teljesen máshogy kell sminkelni ugyanis egy fotózásra és egy forgatásra, vagy a színpadra is. Lehet valaki jó sminkes a show-bizniszben, de teljesen más vonalat képvisel egy szépítő, nappali smink elkészítése vagy ennek az oktatása...

2./ Jogszerűség

Minden egyes ilyen oktatásnál nagyon fontos, hogy követhető legyen a jelentkezési folyamat, és minden információt megkapj már előre, kérés nélkül is. Lehetőség szerint kerüld el azokat az oktatásokat, ahol "Jelentkezz privát üzenetben itt a Facebookon!" stb. felhívással találkozhatsz. Itt szinte biztos lehetsz benne, hogy számlát nem fogsz kapni magáról az oktatásról, és ha bármi probléma felmerül a kurzus kapcsán, a felelősségvállalás is kérdéses. Olyan oktatást válassz ahol teljesen átlátható és jogszerű a jelentkezés folyamata!

Fontos, hogy legyen a rendezvényhez kapcsolódó ÁSZF is publikálva, ami lefekteti az oktatással kapcsolatos szabályokat. Tulajdonképpen ezek a "játékszabályok": védik mindkét felet, biztosítják a szervező és a résztvevő közötti jogi kapcsolat kereteit. 

3./ Titokzatosság 

Az a jó oktatás, ahol már az első pillanattól minden részlettel tisztában lehetsz. A pontos helyszín és a pontos időpont is fontos. Nem mindegy, hogy egy adott városon belül például hol kerül megrendezésre az oktatás, és az elég furcsa, hogy ha csak a kurzus befizetése után árulják el "priviben" a részleteket. Ha akkor derül ki, hogy az adott helyszínt nehéz megközelíteni, az elég kellemetlen. Szintén ügyelj arra, hogy ne csak az oktatás napja legyen megadva, hanem a pontos kezdési időpont is publikus legyen már az elején! 

4./ A használt kozmetikumok és eszközök

Olyan sminkoktatást keress, amit kimondottan hétköznapi nőknek szerveznek, olyan kozmetikumokkal és termékekkel, amelyek Számukra is bármikor elérhetőek. A professzionális kozmetikumokkal történő oktatáson megszerzett tudást nem fogod tudni hosszú távon használni. A profi sminkesek évekig tanulják ezeknek az anyagoknak a megfelelő használatát, egy néhány órás kurzuson nem tudják átadni ezeket a tapasztalatokat. A másik probléma a professzionális termékek használatával, hogy az oktatás után sok esetben nem is tudja megvásárolni őket a résztvevő, mert kizárólag szakmabeliek vásárolhatnak belőlük. 

A legnagyobb gond azonban, hogy a professzionális termékek használata napi szinten szerintem egyáltalán nem indokolt. Én ezt nem is ajánlom: egyetlenegy kivétellel nem láttam még olyan problémás bőrképet a pályafutásom során, amelyre napi szinten egy erős fedésű, professzionális alapozót ajánlottam volna használni. Pedig már több ezer Résztvevő fordult meg az oktatásaimon. 

5./ Ár-érték arány

Egy csoportos oktatás reális ára 10.000-15.000 Ft/fő ár között van. 

6./ Segítség

Az a jó oktatás, ahol a kurzus után is tudsz kérdezni. Tapasztalatból tudom, hogy az oktatáson nagyon egyszerűnek és érthetőnek tűnik minden, aztán amikor otthon elkezdi megvalósítani az ember a tanult lépéseket, jönnek a kérdések: "Ezt melyik ecsettel vittem fel?", "Hova is kell használni ezt a terméket?", "Milyen mozdulattal tudtam itt a legszebben eloszlatni a festéket?" Mivel a kurzus célja a tanulás, jó, ha utána sem hagynak magadra. Hidd el, hogy sokat jelent, ha az otthoni gyakorlás során bármiben elakadnál, van lehetőséged kérdéseket feltenni. 

7./ Tematika

Akkor jó a tematika, ha a kurzus úgy van felépítve, hogy legyen lehetőséged végig jegyzetelni. Az különösen előnyös, ha a jegyzetelési lehetőségen kívül esetleg az oktató is tud biztosítani írásos anyagot az oktatásról. 

Arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen bent túl sok minden az oktatás az anyagában: felejtsd el az adott oktatást, ha azt ígéri az oktató, hogy a sminktanfolyam keretein belül megtanít még a bonsai-ok gondozására is (irónia). Az a jó tanfolyam, ami egy konkrét témára fókuszál, és a lehető legrészletesebben dolgozza fel azt. 


Bízom abban, hogy tudtam Neked segíteni a hétköznapi nőknek szóló sminkoktatásokkal kapcsolatban :-) 

A fenti gondolatok a saját meglátásaimat és tapasztalataimat tükrözik, a cikk célja a segítségnyújtás. 

Az oldal tetejére