Az onlinebeauty.hu cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. 
Menü

...néhány gondolat a "lopósokról"

...néhány gondolat a "lopósokról"

Tükröm-tükröm mondd meg nékem... Jó is lenne ha meg tudná mondani, ki "a lopós"?! :-D 

Néhanapján nekem is eldurran az agyam, amikor szembejön velem a saját munkám gyümölcse, forrás megjelölés nélkül, másnak a közösségi média oldalán. De ha jobban belegondolok, az én érzelmi megbántottságomon kívül más problémák is vannak az ilyen helyzetekkel: sajnos nagyon sokan mindenféle szakmai tapasztalat és kompetencia nélkül, lopott és/vagy innen-onnan összeollózott anyagokkal kezdik el hirdetni magukat a közösségi médiában. Van egy jó sztorim erről, és leírom őszintén a véleményemet is ezzel kapcsolatban. Olvasd el a cikket, lesznek benne jó kis tippek is arra vonatkozóan, hogy hogyan tudod kiszűrni Te Ügyfélként az ilyen "lopósokat". Bocs, szebb kifejezésem nincs a jelenségre... 

14 éve dolgozom a szépségápolás világában, 5 éve indítottam el a saját vállalkozásomat. Az én cégem nem egy sima forgalmazó cég, ami a "minél több helyen legyünk bent a termékekkel, mert úgy lesz nagyobb piaci részesedésünk és több hasznunk" elvre épül, hanem az én megalapozott szakmaiságomra, a személyes márkámra. Mindarra, amit a privát életemben és a vállalkozásomban is képviselek. Az elmúlt 3 évben megjelent 2 könyvem, tartottam több száz oktatást több ezer résztvevőnek. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, jókat és rosszakat egyaránt, de közös volt mindegyikben, hogy tudtam építkezni belőlük szakmailag és emberileg is. 

Mivel én lépésről lépésre fejlesztettem saját magamat és a vállalkozásomat, és mindent saját kútfőből valósítottam meg, semmilyen szinten nem tudok azonosulni azokkal az emberekkel, akik nem így építkeznek. 

Mai sztori: egyik Kedves Követőm, aki régóta ismeri a munkásságomat, küld egy üzenetet. Az üzenetben van több képernyő fotó (amit a személyiségi jogok miatt nem csatolok, bár szívem szerint megtenném), amin látszik: a profil tulajdonosa az én ingyenes online sminktanfolyamom egy részét kifotózta, és ezt úgy posztolta, mintha ő írta volna. Hamar megtaláltam a profil létrehozóját (sajnos már az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt jártas vagyok az ilyen "nyomozásokban"), persze kommentben leírtam hogy szerzői jogot sértett (azért kommentben hogy elég ciki legyen.. boccs, de nem tudok kedves lenni az ilyen lopósokkal). Persze kapok választ, még ő van felháborodva... 

...mi ezzel a bajom?! 

Egyrészt az, hogy egy-egy ilyen anyagot megírni úgy, hogy fogyasztható tartalom legyen azoknak akik fejlődni szeretnének, és akiknek én igazából szeretnék segíteni, hetekbe telik. És igen, hihetetlenül rosszul esik az, hogy az én munkámat, amiért én dolgoztam meg, amit én találtam ki, amihez én tanultam meg a dolgokat és fektettem bele rengeteg időt, pénzt és energiát, azt csak fogják és egyszerűen viszik. Mindenféle forrás megjelölés nélkül. Pofátlanul. 

Szakmailag pedig nagyon nagy probléma, hogy például a mai lopósunk 6 napja indította útjára az oldalát. Ha jobban megnézem a privát oldalát, akkor látszik, hogy úgy állt neki online inspirálni az embereket a helyes bőrápolással és sminkeléssel kapcsolatban, hogy egy hete vásárolt meg egy 3.000 Ft-os (IGEN, HÁROMEZER FORINTOS) tanfolyamot, ezen felül pedig feliratkozott az én ingyenes, hétköznapi nőknek szóló e-mail sorozatomra. Ezen felül semmilyen tapasztalata, végzettsége nincs, "csak" érdekli a téma. 

Oktatni, tudást átadni, és inspirálni másokat is felelősség. Óriási felelősség. Sokkal nagyobb, mint "simán" csak terméket forgalmazni,- legalábbis szerintem. Azért szomorít el az összes ilyen "lopós-sztori", mert az ilyen esetekben előre sajnálom azokat a VÁSÁRLÓKAT, akik a lopott tartalmak (ezek lehetnek tematikus, írásos vagy képi tartalmak is, nálunk folyamtosan mindegyikre van/volt sajnos példa) alapján választanak szakembert, és azt gondolják, jó kezekben lesznek az adott helyen. Persze nagyon hamar kibújik a szög a zsákból, és kiderül hogy ezek csak "felfújt lufik", tartalom, tudás és szakmai tapasztalat nincs mögöttük. 

Ha fel akarnám sorolni, hogy az elmúlt években mi mindennel szembesültem, szerintem ledöbbennétek. Volt olyan kozmetikus, aki egy az egyben lelopta az oldalamról a szövegeket a saját szolgáltatásának népszerűsítéséhez. Egy másik kozmetikus szintén vitte a szövegeket (de ezt úgy értsétek, hogy betűről betűre: pedig a weboldalon le van tiltva a szövegek másolhatósága pont emiatt, és mégis!), de még megtetőzte azzal, hogy az én könyvem fotójával hirdette magát. Egy másik esetben egy volt partnerünk kezdett el ugyanolyan formában, ugyanazzal a tematikával és a tőlem másolt szövegek egy részével dolgozni, és bár annak ellenére hogy megszakítottuk azóta a kapcsolatot, azóta is innen inspirálódik. Aztán volt olyan is, hogy a marketing szövegírónk ugyanolyan áron, ugyanolyan kurzusokat kezdett el tartani mint amilyeneket mi szerveztünk. Természetesen a fenti példák mindegyike dokumentálva van fotókkal, mert bármikor szükség lehet ezekre. 

...és hogy én hogyan kezelem az ilyen eseteket?! 

Ez teljesen egyén-függő. Ha egy induló dologról van szó, mint például a mai, kommentelek nyilvánosan (csak, hogy elég ciki legyen), vagy írok egy levelet. A kozmetikust például aki a könyvem fotójával hirdetett felhívtam. De van olyan is, ami a durva lopás kategória, amivel kapcsolatban már az Ügyvédünkkel dolgozunk együtt, mert annyira pofátlan a történet és olyan károkat okoz nekünk szakmai szempontból. Ez teljesen egyéni elbírálás alá esik nálam, de a közös mindegyikben az, hogy folyamatosan figyeljük, monitorozzuk ezeket a dolgokat, és sikerül is kiszűrni 90%-ban az ilyen lopósokat. 


Ügyfélként Te így tudod kiszűrni az ilyeneket:

• Egyrészt, mindig tájékozódj az adott szakemberről! Ha megnézed, velem kapcsolatban is mindent megtalálsz nyilvánosan, az "írj rám és elmondom privátban" típusú profilokat kerüld el nagy ívben! 

• Nézd meg, mióta van meg az adott szakember profilja! 

• Nézd meg, milyen munkái, referenciái vannak! 

• Olvasd el a Vásárlói visszajelzését a munkájával kapcsolatban! 

• A lopott tartalmakat nem fogod tudni kiszűrni sajnos, csak egyféle módon: kérdezz bele! Persze megvan az esélye hogy kapsz választ, és az szakmailag nem lesz helytálló. Ha ilyet tapasztalsz, állítsd le az adott szakember követését. 


 

Keresés