Az onlinebeauty.hu cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. 
Menü

Replika: azaz a másolat

2016. 09. 30. 10:10:00
Replika: azaz a másolat Iphone 7, amin Android operációs rendszer fut, Boos parfüm, amelyikbek az illata nem de a doboza megszólalásig hasonlít a Boss-ra. Replika Nike cipők, a zárt Facebook csoportokban, olyan beszerzőtől, akiről soha nem tudsz meg semmit. Szemceruza, ami majdnem olyan, mint az eredeti: replikák, vagy hamisítványok? És miért veszed meg őket?
Mi a baj a replikával?

Először is az, hogy sokszor nem más, mint hamisítvány, másodsorban az, hogy becsapnak, harmadrészt az, hogy gőzöd nincs mit veszel, viselsz, kensz, vagy fújsz magadra. Ahhoz, hogy megértsük a „replika” fogalmát, egy pillanatig álljunk meg, és képzeljük el, hogy szeretnél parfümöt venni. Megveheted az eredetit, a bevallottan replikát (azaz a kimértet az aluljáróban, ahol minden világmárka bármelyik illatának van nagyjából hasonló illata, csak huszadáron) illetve a gagyit, a hamisat. Melyiket veszed meg, és miért?

Kezdjük – tőlünk szokatlanul – erős mondatokkal. Aki eredetit vásárol, ő gondolkodik jól. Aki replikát vesz, felelőtlen, és lehet, hogy jobban tenné, ha gyűjtene még egy kevés pénzt, vagy alternatív terméket venne (például replika parfüm helyett eredeti testpermetet, mely már ugyanannyiba kerül). Akár a saját egészsége érdekében.

 

Replika, lánykori nevén a hamis

Akármennyire is csűrjük-csavarjuk a szavakat, és adunk új jelentést nekik, a replika nem más, mint másolat, de inkább hamisítvány: a válaszvonal vékony. Léteznek olyan replikák, amelyek „beleférnek”, mert nagy bajt nem okoznak. Nyugodtan tegyél fel egy Chagall replika képet a faladra, aki ért hozzá, tudni fogja, hogy másolat, aki nem annak csak egy kép lesz a faladon, de szerencsére semmilyen gondot, senkinek nem fog okozni.

Vehetsz replika órát: lehet, hogy el sem indul, vagy silány minőségű lesz, de nem okoz gondot neked, legfeljebb elkésel mindenhonnan, és bosszús leszel. Vásárolhatsz replika Nike (vagy Converse) cipőt is az interneten, rejtett, és titkos Facebook csoportokból (de az Aliexpresszről is), a legrosszabb ami történehet veled, hogy látszik, nem eredeti, és valószínűleg nem lesz annyira kényelmes sem, de maximum negyedáron olyan, mintha igazi lenne. Viszont óvva intünk attól, hogy olyan replika cuccot vásárolj, amit magadra fogsz kenni, fújni, dörzsölni: szóval ami érintkezik a bőröddel, kozmetikum.

 

Kórház lehet a vége

A Daily Mail újságírója nemrég vásárolt egy MAC Lady Gaga „replika” high end rúzst, egy olyan eladótól aki azt állította, hogy a terméke azért van 1/3 áron, mert „kamionról leesett” azaz fű alatt vette, mondhatjuk úgy is hogy lopott. Ezzel bizalmat kelt, és - mivel bevallottan lopott - ezért egyértelmű, hogy nem fognak átvágni, igaz? Megvan az indok is: azért 1/3 az ára, mert így gyorsan el lehet adni, ez logikus. A DM újságírója vett is egyet, bevizsgáltatta, és talált a rúzsban higanyt, meg egyéb fura nehézfémeket, miközben a rúzs minősége meg sem közelítette az eredetit. 

A cikk végén a DM azt mondta: nem ciki, ha nincs pénzed márkás cuccra, de semmiképp ne vásárolj utánzatot, vagy hamisítványt, mert lehet, hogy évekig higannyal kend magad, csak azért, hogy ha valaki egy pillantást vet a rúzsodra, azt higgye, hogy MAC, vagy épp Loreal.

 

Ne légy a divat áldozata!

Szakemberek óvnak attól, hogy a divat áldozata légy. Ha megteheted, és szeretnéd, akkor nyugodtan vásárolj gumiból készült, most divatos táskát 45 000 forintért, használj Chanel rúzst, locsolj magadra Boss parfümöt, viselj Nike cipőt, Nike melegítővel, és a 2016-os új Swatch órát, Desigual ruhákkal, és Intimissimi fehérneművel.

Ha ezzel szemben az eredeti helyett a replikát (most már tudjuk, hogy hamis, vagy utánzat) vásároltál, számolj azzal, hogy lehet veszélyes is, ráadásul ha „lebuksz” vele, akkor akár még a státuszodból is veszthetsz, amikor kiderül, hogy minden, amit viselsz, gagyi.

 

Felejtsd el a replikát

Egyébként hamis terméket megvenni sokkal több, mint „divatbűn”, hiszen pénzt adsz ki a silány másolatokra, amivel azt a visszajelzést adod, annak aki gyártja, és terjeszti, hogy érdemes ezzel foglalkozni, mert van rá kereslet.

Pedig, ha jobban belegondolsz, amire vágysz, a divatos dolog, ami miatt képes vagy olyan kompromisszumokba belemenni, hogy a hamisat, a replikát veszed meg, gyakran semmi más csak egy logó. Ha megveszed, attól nem leszel szebb, sem jobb, sem menőbb, sem izgalmasabb, sem érdekesebb, és sokszor még az egészségedet is kockáztatod. Megéri?

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek

Keresés