Az onlinebeauty.hu cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. 

Te hogyan vásárolsz kozmetikumot? (Részlet: A smink alatt - bőrápolás a mindennapokban című könyvemből)

Te hogyan vásárolsz kozmetikumot? (Részlet: A smink alatt - bőrápolás a mindennapokban című könyvemből)
Sok-sok évig figyelhettem meg egészen közelről, hogy miként választanak ki a vásárlók egy-egy kozmetikumot az üzletekben. Azt láttam, hogy ez a legtöbbjüknek komoly fejtörést okoz, és mivel úgy érzik, hogy nem értenek hozzá gyorsan döntenek. Érdekes volt látni ezt a kontrasztot, de pont ezért íródott ez a könyv is, hogy megmutassam: egy minimális odafigyeléssel képes vagy Te is arra, hogy a bőröd igényeinek leginkább megfelelő kozmetikumok kerüljenek a kosaradba. 

Így csináld! 

Amikor bemész egy üzletbe, és megállsz mondjuk az arcápolók előtt, soha ne a terméken lévő első címke alapján döntsd el, hogy milyen lehet az adott termék. Sőt, az a jobb, ha ezt figyelmen kívül is hagyod! 

Először olvasd el a termék leírását! Nagyon fontos: minden Magyarországon forgalmazott terméknek tartalmaznia kell magyar nyelvű leírást! Ha úgy látod, hogy magyarul esetleg csak a termék neve, kiszerelése és a forgalmazó neve van feltüntetve, viszont angolul például van hosszabb leírás, kapd elő a telefonodat és fordítsd le gyorsan a szöveget. 

A leírásból - általában - megtudhatod, hogy milyen hatóanyagok vannak az adott termékben, milyen bőrtípus ápolására fejlesztették ki, és a használatára vonatkozóan is találhatsz információt. Ennél a pontnál azt érdemes eldöntened, hogy a kapott információk alapján Neked megfelel-e a termék vagy esetleg nem. Ha igen, akkor érdemes mélyebben belemrülnöd az elemzésbe: nézd meg az összetevőit! 

Az INCI deklarációról

Biztosan hallottál már arról a bizonyos INCI listáról, amely minden kozmetikum hátoldalán megtalálható. A lista elnevezése az International Nomenclature of Cosmetics Ingredients rövidítéséből ered, és a kozmetikumok összetevőinek a teljes gyűjteményét jelenti. A listában megtalálható az összes olyan elem és vegyület angol és latin nyelven, amelyet a kozmetikum gyártása során használni lehet. Az INCI lista egységes, tehát a világ bármely pontján vásárolsz is kozmetikumot, ebből részletesen tudsz tájékozódni (gondolok itt az online beszerzésekre vagy a nyaralásokon vásárolt kozmetikumokra). 

Tanuld meg olvasni az INCI listát! 

Igen, tudom, hogy ez most mumusnak tűnik, mivel több tízezer összetevőről van szó, ráadásul idegen nyelven. De nem kell az egészet fejből megtanulnod: elég, ha a leggyakoribb összetevőkkel tisztában vagy. Az INCI listával kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy a felsorolt összetevők mindig mennyiségi sorrendben követik egymást. Tehát a listában az első helyen szereplő összetevőből van a legtöbb az adott kozmetikumban, a második helyen szereplőből már kevesebb mennyiséget tartalmaz, és így tovább. Lényeges még tudnod ezzel kapcsolatban, hogy azokat az összetevőket, amelyek 1%-os koncentráció alatt találhatóak meg a termékben, a gyártó nem köteles mennyiségi sorrendben feltüntetni.

Kicsit korábban írtam, hogy az első címkét hagyd figyelmen kívül! Miért? Mert itt vannak a marketing ígéretek: itt hangsúlyozásra kerülhet ugyan a kozmetikumok hatóanyaga is, de ezen felül egy csomó olyan információt is tartalmaz(hat), amely terel ugyan a vásárlás felé, mivel bizalmat épít Benned, de ezen felül semmilyen gyakorlati haszna nincs Számodra. Lényegében a termék minőségének szempontjából teljesen lényegtelen az információ. 

Az egyik ilyen csalóka ígérethalmaz a "bőrgyógyászatilag tesztelt", "klinikailag tesztelt", és a "toxikológiailag tesztelt" vagy az "allergiateszttel vizsgált termék" kifejezések. 

Mi ezekkel a probléma? 

Egyrészt, attól függetlenül, hogy tesztelik a terméket, korántsem biztos, hogy a tesztelés folyamata pozitív eredménnyel zárul. A fenti mondatok csupán azt sugallhatják, hogy magának a tesztnek ugyan alá lett vetve a termék, a tesztet tehát elvégezték, de a végeredményt illetően már nem szolgálnak részletes információval. Persze ez alól is van kivétel: ha ilyen feliratot látsz a terméken, olvass utána annak, hogy milyen körülmények között és hogyan tesztelték azt az adott kozmetikumot. Ha találsz erre vonatkozóan részletes információkat, amelyek meggyőznek a termékek biztonságos használatáról, vedd meg nyugodtan. Ha viszont csak fel van tüntetve ez a fél mondat a termék elején, és ezen felül semmilyen bővebb információhoz nem tudsz hozzájutni, mindenképpen folytasd a kozmetikumok vizsgálatát az INCI lista elemzésével! 

A másik ilyen bizalomépítő félmondat: "100% színezék- és/vagy illatanyagmentes termék". 

Ez is egy olyan mondat, amire nagyon sokan felkapják a fejüket: rengeteg mindent lehet ugyanis hallani manapság arról, hogy a színezőanyagok és/ vagy az illatanyagok mennyire károsak lehetnek. Nagyon jól is hangzik a fenti mondat, de még véletlenül se nyúlj 100%-os biztonsággal az ilyen termékekhez sem: ugyanis a fenti kérdéses összetevőkön kívül még ezerféle más, káros összetevő lehet bennük. Szóval nagyon jó, ha a fentieket ki tudod zárni, de még ezek után is azt tanácsolom, hogy az INCI lista elemzésével folytasd a kozmetikum vizsgálatát! 

A másik ilyen vonal, ami bizalomépítő jelleggel felkerül rengeteg kozmetikumra, az a "hipoallergén termék" kifejezés. Nagyon találó mondat ez is, de itt is ugyanaz a helyzet, mint a "bőrgyógyászatilag tesztelt" kozmetikumoknál. Maga a hipoallergén elnevezés azt jelenti, hogy a termék olyan összetevőkből áll, amelyeknek minimális az allergizáló kockázata. Viszont azt hozzáteszem, hogy teljesen egyéni adottságoktól függ, ki milyen összetevőkre allergiás. Tehát ha valaki olyan típus, akár egy 100%-ban természetes alapanyagra is mutathat allergiás reakciót. 

A fentieken kívül az is nagyon gyakori, hogy a kozmetikum tesztelésével kapcsolatban már a csomagoláson részletes információt kapunk. Ilyen lehet például, hogy "a tesztelők 90%-a látványos eredményről számolt be már egy hetes használat után". Ez is nagyon jól hangzik, azonban érdemes megnézni, hogy hány főből állt a tesztelő csoport, és azt is, hogy saját hatáskörben végzett vagy független tesztről van-e szó?

Szintén ide tartozik az "1.000 nő részvételével tesztelt termék" ígérete: ebből sem derül ki pontosan, hogy mi lett a teszt eredménye. 

Nagyon fontos, hogy mindig nézz a címkék mögé! Ne az alapján dönts egy kozmetikummal kapcsolatban, hogy mi van ráírva! Az egyetlen hiteles információ a kencéddel kapcsolatban az INCI lista! 

További sarkalatos probléma, hogy az INCI listát megtalálod ugyan a kozmetikum hátulján, de sokkal feltűnőbben, nagyobb betűtípussal vagy sokkal inkább a szemnek jobban látható módon van feltüntetve, hogy "Főbb összetevők". Ha ilyet látsz egy kozmetikumon, mindenképpen keresd meg a teljes INCI listát, mert még sok-sok mindent fogsz találni a termékben a főbb összetevőkön kívül. 

A fenti állításokról nagyon fontos kihangsúlyozni: mindegyik igaz. Egyik fenti állítás sem hazugság: a címkére kerülő ilyen jellegű információknak pont az a célja, hogy tudjanak okosan igazat mondani. 

A fent leírtakból is kirajzolódik: ha a legmegfelelőbb kozmetikumot szeretnéd megvásárolni magadnak, akkor nem úszod meg az INCI lista elemzését! Ahogy már fent is írtam, az INCI listában a felsorolt összetevők mindig mennyiségi sorrendben követik egymást. Éppen ezért az adott kozmetikum minőségét nagyban meghatározza az, hogy milyen összetevők találhatóak az INCI lista első 6-8. helyén. Ez is azonban általánosságban értendő: vannak olyan hatóanyagok is, amelyekből már nagyon kevés is elegendő ahhoz, hogy látványos legyen a hatásuk. 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos tippek
Az oldal tetejére